Duurzaamheid

Wij willen ons festival nóg duurzamer en toekomstbestendiger organiseren! Daarom gaan we, samen met jou, proberen om ons festival de komende jaren met nog nét iets meer liefde voor natuur, dier en mens te organiseren dan we al doen. Let’s keep on rocking in a green world!

Wat doen wij al achter de schermen?

  • Onze crew kan vlammend van start: hun crewshirts zijn gemaakt van fairtrade, biologisch katoen en ze rijden massaal rond op fietsen in plaats van scooters of auto’s.
  • We beperken onze CO2-afdruk: de maaltijden achter de schermen bestaan voor 50% uit vegetarische of veganistische opties en de koelkasten vol plastic flesjes zijn ingeruild voor drinkstations waar onze crew herbruikbare flessen (na)vult.
  • Afval wordt – net als op het festivalterrein – intensief gescheiden. Ingezameld afval wordt vervolgens op de meest milieuvriendelijke manier verwerkt. Het afval dat daarna nog overblijft, gaat naar een speciale verbrandingsoven die het afval omzet in stroom.
  • Op het festivalterrein en de campings maken we gebruik van Powerplants. Die zorgen ervoor dat er niet meer aggregaten tegelijk werken dan dat er daadwerkelijk aan energie nodig is. Zo verdelen we de benodigde energie en besparen we liters diesel!
  • Onze overgebleven merchandise verdwijnt niet in de afvalcontainer! Dankzij de Pinkpop Pop-Up Shop op het festival krijgen vintage-items nog jarenlang een nieuw leven. Ook doneren we overgebleven crewshirts regelmatig aan bijzondere initiatieven.
  • Ons decoratiemateriaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt: oude banners worden omgetoverd tot gloednieuwe merchandise en oud decor verplaatsen we naar onze backstages zodra er nieuwe voor ons festivalterrein nodig is.
  • Drukwerk wordt beperkt: we bekijken documenten zo veel mogelijk digitaal en als er toch gedrukt wordt, streven we naar 50% gerecycled papier (zoals onze posters) of een FSC-keurmerk (zoals onze programmaboekjes).
  • Overgebleven spullen van kampeerders dragen we na afloop over aan lokale kringloopwinkels of voedselbanken. Ook werken we samen met Sheltersuit, wie alle overgebleven slaapzakken van onze campings en Glampink recyclen tot winterjassen voor mensen die dagelijks vechten tegen de kou.
  • We houden onze afvalstromen nauwlettend in de gaten en proberen nieuwe afvalstromen zo snel mogelijk circulair te maken.

Wat kun jij al merken op het terrein en de campings?

  • Je kunt gewetenloos naar het toilet: overal hangt gerecycled wc-papier en de spoeltoiletten hebben zuinige waterreservoirs. Daardoor besparen we water en hoeven we – in tegenstelling tot bio-boxen – geen grote hoeveelheden chemicaliën weg te spoelen.
  • Dankzij de afval-depots en ons cup-to-cup systeem zie jij het gras van de festivalweide nog steeds op het einde van de dag. Da’s nog eens fijn: hoe je niet meer op iemands restje mayonaise of een plastic beker te zitten!
  • Op het terrein en de Kalm Aan Baan kun je kiezen uit een brede food line-up. Naast een bourgondische hap staan er zoveel mogelijk foodtrucks met heerlijke vega(n), biologische en fairtrade maaltijden op hun menu.
  • Je ontvangt maar één programmaboekje en jouw mede-bezoekers mogen niet flyeren op Pinkpop. Zo beperken we de verspilling van papier.
  • Op de camping stroomt jouw douchewater uit een waterbesparende douchekop.

Kortom: jij als bezoeker bent ontzettend belangrijk! Dankzij jouw medewerking aan onze duurzame initiatieven ligt het gras van Megaland en onze campings er ieder jaar schoner bij, worden alle plastic bekers netjes teruggebracht via ons cup-to-cup systeem, delen we (duurzaam) eten en drinken steeds vaker uit in herbruikbare verpakkingen en liggen de campings er na het festival ook nog groen bij.

Wat kun jij doen?

  • Begin vroeg en reis duurzaam naar Pinkpop! De meeste impact van jouw festivalbezoek komt van de manier waarop je reist. Kom dus te voet of met de fiets! Je fiets kun je gratis en vlak bij de hoofdingang stallen. Kom je niet uit de buurt? Maak dan gebruik van het openbaar vervoer of kom met een georganiseerd bus retour! In beide gevallen zetten we je maar al te graag met een festival-shuttle af bij het festivalterrein (deze rijdt vanaf Station Landgraaf, onze campings of de uitstaphalte van het busretour).
  • Kom je toch met de auto? Zorg dan dat alle zitplaatsen benut worden en carpool met mede-Pinkpoppers! Dat is gezelliger, goedkoper én beter voor het milieu. Samen rijden kan eenvoudig via de Slinger-app!
  • Laat bij vertrek geen spullen of rotzooi achter op de camping! Neem zoveel mogelijk kampeerspullen weer mee naar huis. Verzamel je afval in een gratis Pinkpop-vuilniszak (op te halen bij de Receptie van de camping) en gooi het in de daarvoor bestemde afval- of donatiepunten! Volle vuilniszakken kun je bij de camping recepties inruilen voor een tof Pinkpop-souvenir.
  • Is er toch iets kapot? Breng het dan naar de infobalies, zodat wij het kunnen doneren aan iemand die het hard kan gebruiken. Let op: laat je tent niet staan! Deze is namelijk niet goed te recyclen en eindigt vaak op een stortplaats. Je toch even aan dat mooie opvouw-systeem wagen dus!

Onze doelen en partners

Mede dankzij het duurzaamheidsbeleid dat we begin 2023 samen met onze collega’s van o.a. Down the Rabbit Hole en Lowlands introduceerde, staat duurzaamheid hoger op de agenda dan ooit. De vijf belangrijkste pijlers (energie, grondstoffen en materialen, mobiliteit en transport, water én eten en drinken) staan het hele jaar lang centraal binnen onze eigen organisatie. Daarnaast proberen we onze crew, partners en leveranciers te inspireren en duurzaamheid in onze samenwerkingen te integreren. Zo kunnen toekomstige Pinkpoppers ons festival hopelijk nog generaties lang bezoeken!

Meer weten over onze duurzaamheiddoelen voor 2030? Lees dan hier verder!

Advertentie