Nieuws - 14 juni 2023

Kunstposter 52e editie

De Pinkpop Kunstposter is dit jaar gemaakt door grafisch ontwerper en zeefdrukker Harmen Liemburg. Een spacey landschap van geluidsgolven en een zingende spreeuw ‘mainstage’. ‘Je gelooft je oren niet!”

De Pinkpop-poster is het meest besproken onderwerp op het festivalterrein, op de muziek na misschien. Talloze verzamelaars (onder wie Jan Smeets) hebben de volledige collectie aan hun muur hangen. Dus toen ontwerper Cor van Wees, het meesterbrein achter 42 Pinkpop-posters, voor 2022 besloot dat hij ontwerp van het artwork van het festival uit handen wilde geven, stond één ding vast: de kunstposter blijft.

In zijn nieuwe rol als curator kiest Cor ieder jaar een (jonge) kunstenaar die de poster mag maken. Dat kan een grafisch ontwerper te zijn, maar net zo goed een fotograaf, een schilder of een dichter. Zo kun jij telkens een verrassende kunstposter toevoegen aan je collectie en leeft de traditie voort.

Met de keuze voor Harmen zet Buro Pinkpop een grote naam aan het werk. Zijn werk is te bewonderen in musea over de hele wereld, van Frankrijk tot Japan. Voor de kunstposter keek hij naar de aardse bezittingen in een kamer van een gemiddelde muziekliefhebber. “Om praktische redenen heb mijn vinyl, CD’s en cassettes jaren terug de deur uit gedaan. Daar heb ik wel eens spijt van. Ik luister alleen nog digitaal, maar mis met name het genot van LP hoezen bekijken. Zonder nostalgisch te willen zijn vind ik het interessant dat een nieuwe generatie het ritueel van plaatjes draaien en het gepiel met tapejes weer helemaal heeft omarmd.”

“Terwijl ik met het ontwerp bezig was, zag ik op Instagram filmpjes van Sarah Tidwell, een beeldend kunstenaar die een jonge spreeuw adopteerde. Het jong wordt een volwassen vogel en begint steeds meer te zingen. De geluiden uit dat kleine keeltje zijn betoverend, bijna buitenaards. Je gelooft je oren niet! Ik kijk en luister sowieso graag naar vogels, dus het is niet heel raar dat een dierlijke artiest in mijn ontwerp de ‘main stage’ heeft gekregen.

Harmen was eerst van plan om de oplage van 100 posters ook zelf te drukken. “In zeefdruk kan ik kleuren gebruiken die niet in het palet van de gemiddelde offsetdrukker zitten. En het is veel tastbaarder door de relatief dikke lagen inkt en pigment waar je in deze techniek mee werkt, maar ook wat grover. Met oog op het bescheiden formaat en de detaillering die Daniel en ik wilden bereiken, gaan we – net als de posters van Cor – daarom toch digitaal drukken. Maar wel op wat matter papier.

Daniël Maarleveld, werd er bij gehaald vanwege zijn experimentele werk als animator van typografie. “Daniël is een echte vector-wizzard met een technische kennis waar ik niet aan kan tippen. Die moet ik er bij hebben dacht ik. Uiteindelijk is het ontwerp een heel andere kant op gegaan, en heeft hij de sterrenhemel en alle typografie getekend. De samenwerking ging heel soepel. Dat gaan we zeker nóg een keer doen!”

Uiteraard is Harmen een groot muziekliefhebber. Zijn favoriete Pinkpop? Dat is, zoals het hoort, zijn eerste. “Dat was die regenachtige editie van 1987, met Hüsker Dü en Chris Isaak. Tegenwoordig beleef ik het liever vanaf de bank. Ik kijk altijd trouw naar de registraties van de Publieke Omroep.”

Dat Harmen zeefdrukker is, was voor Cor van Wees een van de redenen om dit jaar voor hem te kiezen. “Jan Smeets is ook gediplomeerd zeefdrukker. Ik dacht: oké, we maken de cirkel rond. Vorig jaar heeft mijn dochter de kunstposter ontworpen. Dat was een geavanceerde 3D-poster, gemaakt met de modernste technieken. De volgende stap zou kunstmatige intelligentie zijn. Die kant wilde ik niet op. We gaan terug naar de basis.”

Cor begon zijn carrière zelf ook als zeefdrukker. Veertig jaar lang ontwierp hij de Pinkpopposters en was hij verantwoordelijk voor de hele vormgeving van het festival. Sinds hij een stapje terug heeft gedaan, kiest hij als curator elk jaar een artiest die de poster mag ontwerpen. “Harmen heeft mij laten zien wat hem fascineert in muziek. Hij is heel geboeid door de randapparatuur. Dat had ik niet kunnen verzinnen, dat is iets nieuws. Ik vind het heel spannend wat hij ervan gaat maken.”

Vorig jaar werd gekozen voor een opkomende kunstenaar. Dat kun je van Harmen moeilijk zeggen. Maar deze keuze zegt wat Cor betreft niets over de volgende jaren: alles ligt open. “De nieuwe generatie moet zich vooral niet uit het veld laten slaan. Dit is voor mij een manier om ze uit te dagen. Ik zou zeggen: kom naar op!”

Over Harmen
Voor elk project dompelt Harmen Liemburg (1966) zich onder in de visuele aspecten van een bepaald onderwerp, waaronder ook clichés of schijnbare trivia. De visuele bouwstenen die hij daarmee verzamelt, worden vaak opnieuw getekend en aangepast voor de zeefdruktechniek. De afzonderlijke elementen krijgen tijdens dit proces een nieuwe rol en betekenis doordat ze op een poëtische manier worden gecombineerd. Elk project is daarmee een grafische verkenning op zich.